Сьогодні багато городників відносять лободу до шкідливого буряну, в той час, як екологи вважають її корисною для ґрунту, а народна медицина радить вживати її для лікування захворювань. Що таке лобода? Які її корисні властивості? Розглянемо в статті.

Користь та шкода лободи
Лобода – однорічна рослина, яка нараховує понад сто видів. Як правило, листя у неї зелене, а декоративні види можуть мати жовтий або багряний відтінок листка. Сьогодні окультурено лише один вид лободи – садову, вона має популярність у багатьох країнах світу. Її можна вирощувати на городі та споживати як ліки, або в їжу.
Складники даної рослини обумовлюють її цілющий вплив на організм. Великий вміст мікроелементів та білкових речовин здатен надавати такий ефект:
- заспокійливий – її додають в чай;
- загальнозміцнювальний – листя споживається сирим, вареним;
- протизапальний – допомагає при запаленнях слизових оболонок;
- ранозагоювальний – можна використовувати внутрішньо та зовнішньо;
- очищувальний – виводить шлаки з організму.
Вживання лободи нормалізує роботу серцево-судинної системи, сечовивідних шляхів та жовчогінних функцій. Також вона гарно впливає на роботу органів травлення.
Користь лободи ще полягає в протицинготному ефекті. Тому її листя додають в салати. Молоді пагони можуть застосовуватися при приготуванні супів, пюре чи соусів.
Як і будь-яка рослина, лобода може принести шкоду людині. Якщо зловживати її відварами, настоянками, то це може погано позначитися на здоров’ї. Тому спеціалісти радять споживати рослину в міру.
Надмірне споживання може викликати:
- діарею;
- неврози;
- гастрити;
- коліти;
- зневоднення;
- виразку шлунка;
- сильну блювоту;
- загострення жовчнокам’яної та сечокам’яної хвороб.
Тому люди, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, протипоказано вживання їстівної лободи.
Види лободи
Лобода є трав’янистою рослиною, яка належить до роду квіткових рослин. У світі налічується понад 150 її видів. В Україні є 23 види, але як культурна рослина вирощується тільки садова лобода.
Найбільш відомими різновидами лободи є :лобода біла, лобода сиза, лобода червона (з народними назвами «бирячки», «польова малина»), лобода шведська та лобода смердюча (з народними назвами «материнка», «пать-трава»). Також зустрічаються лобода товстолиста, лобода кленолиста, лобода головчаста та лобода доброго Генріха.

Що лікує лобода?
Чай з лободи використовують при кашлі, бронхіті, виразковій хворобі, метеоризмі, хворобах печінки та селезінки, мігрені, судомах.
Зовнішньо настій трави застосовують при карієсі зубів, дерматиті, ранах, які спричинені укусами комах. Припарки з лободи рекомендують при ревматизмі, мозолях, радикуліті. Відомо, що порошком із сухого листя присипають запрілості у дітей.
Сік лободи п’ють при тепловому ударі та істерії. Насіння лободи також має лікувальні властивості. Його використовують при хворобах печінки й селезінки. У переробленому вигляді насіння додається в їжу, проте варто знати, що тривале споживання може спричинити виведення з організму надмірної кількості азоту. Ще це повпливає на органи травлення, нервову систему.
Салатна лобода може приносити, як користь, так і шкоду. Все залежить від наявних захворювань та протипоказань. Головне – проконсультуватися з лікарем щодо даної теми.
Яку лободу можна їсти?
Вживати можна салатну або садову лободу. Це однорічна трав’яниста рослина з прямими стеблами 50-120 см. Вона має світло-зелені матові листя, які містять білок, каротин, вітамін С, клітковину та жири. Вважається корисною листовою культурою, яку вирощують як зелень.
Щоб вирощувати її вдома, варто знати, як називається насіння лободи. Це лобода салатна (садова). Купити насіння для посадки можна в спеціалізованих магазинах.
Про користь лободи відомо вже багатьом прихильникам народної медицини. Якщо є бажання почати вживання даної рослини в їжу, краще оцінити всі протипоказання, проконсультуватися з лікарем й тільки тоді її смакувати.
